
Almond oil for cooking and salads
Physiological effects:
It is one of the most exclusive vegetal oils. Reverend Kneipp has recommended consumption of the sweet oil (three-four teaspoons a day) for healing respiratory illnesses, pneumonia, stomach pain, and as purgative for children. It is highly effective in treatment of dry and sensitive skin, therefore is an important ingredient of cosmetic preparations. Sweet almond oil is abundant in vitamins (A, B1, B2, B6, E), minerals and indispensable fatty acids. Being easily adsorbed, it protects, feeds and calms the skin. Due to its long-chain molecules, it belongs to heavy oils, therefore is used for massages of long duration. Its excellent skin nutrient properties can be best valuated in treatments applied after sauna, sunbath or bathing. Softens hardened skin in the heel, sole and elbow regions. Its use is recommended for all skin types, but especially for dry skin, due to its softening, nutrient and ageing-retarding effect. Consumption of two spoonfuls of almond oil added to food or drink will reduce high blood fat levels (LDL cholesterol and tri-glycerides), reduces hunger sensation. It contributes to de-poisoning of the organism, feeds mucosa and produces a healthy, shining skin. It can be also added to salads or seeds.

Apricot seed oil for cooking and salads
Physiological effects:
It can have a very quick sedative effect, can also be used as a sleeping pill before going to bed, can help the functioning of the thyroid gland, is easily absorbed. It contains vitamin A and vitamin B-17, which is known to have an anti-cancer effect. The cosmetics industry likes to use it due to its excellent skin regenerating effect.

Argán olaj
Physiological effects:
Az argán fa csonthéjas termésének magjaiból, hidegen sajtolással kinyert olaj az argánolaj. Az argan fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Illatos olaja Marokkó folyékony aranyának számít, mivel a betegségek megelőzésére és kezelésére szolgál, valóságos élet elixírként. Az argan olaj 80%-ban esszenciális zsírsavakból épül fel, rendkívül magas az alfa-tokoferol (természetes E-vitamin) tartalma, ezen kívül gazdag A- és D-vitaminbanban, így az összetevők magas szabadgyök megkötő tulajdonsága révén megóvja a bőrt a külső és belső károsító anyagok okozta idő előtti elváltozásoktól. Az Argán olaj általános hatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvesség megkötő, revitalizáló, gombaölő, baktériumölő, vérellátást javító, sejtfalvédő, immunrendszer erősítő, intenzív zsírégető. Felhasználási területe: Fürdés, vagy tusolás után a bőrön vékony, jól befogadható réteget képez. Pattanásokra, ekcémára, neurodermitisre, leégésre fényvédő hatású, védelmet nyújt az UV- sugarak ellen ( 5-ös faktorú), érzékeny- száraz bőrre, hajhullásra, száraz, törékeny hajra (pakolásként csodákat tesz a hajjal), narancsbőr ellen, reumatikus megbetegedések ellen, antioxidáns volta miatt bizonyos daganatos megbetegedések esetén jótékony hatású, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, keringési zavarok esetén, szívkoszorú-ér betegség ellen, a szívinfarktus rizikójának csökkentésére. Ajánlott mennyiség: 3 teáskanál naponta, a kész ételhez fogyasztva.

Black nettle (Perilla) oil for cooking and salads
Physiological effects:
In the literature, there is a lot of talk about the oral effect and many of its beneficial properties are discussed: it can be effective in the case of heart attack recurrence, breast cancer and rectal cancer, rheumatic arthritis, rectal inflammation, arteriosclerosis, as well as several autoimmune diseases, it can reduce cardiac arrhythmia and the risk of thrombosis, it supports cell regeneration. With the phenols, vitamin C, iron, etc. found in red wine. combined are considered particularly effective. It can also have a beneficial effect on Alzheimer's patients. It contains 60% omega 3 unsaturated fatty acids, which is why its consumption is also recommended instead of fish oil.

Black pepper oil for cooking and salads
Physiological effects:
A spice oil with a pleasant taste and smell characteristic of pepper, it is excellent for flavoring food and marinating meat. It can have an invigorating effect on blood circulation, stimulate digestion, help with light bowel movements and the formation of red blood cells.

Blackberry (Mulberry) seed oil for cooking and salads
Physiological effects:
It is a cooking oil of pleasant taste and aroma. It contains ingredients of beneficial effects on the heart and vascular system. It is rich in E-vitamin, thus prevents skin ageing, helps skin hydrating. It contains a high percentage of unsaturated fatty acids.